Bili smo na predstavljanju knjige "Kvalitetne TV serije - milenijsko doba ekrana" u knjižnici "Medveščak"



U petak, 21. travnja, s početkom u 19 sati, u knjižnici „Medveščak“ održano je predstavljanje knjige „Kvalitetne TV serije – milenijsko doba ekrana“ autorice Sanje Kovačević. U sklopu noći knjige tako se pričalo o promijeni paradigme koja prati rečenicu Stephena Kinga u razgovoru za „Rolling Stone“ prema kojoj su „današnje serije romani, dok filmovi podsjećaju na kratke priče“. Knjiga „Kvalitetne TV serije“ doprinos je toj tezi, ali i potvrda vrijednosti novog narativa koji TV serije donose u naše domove posredstvom novih tehnologija i malih ekrana.

Odabirom „Sopranosa“, „Žice“, „Deadwooda“, „Na putu prema dolje“ i „Momaka s Madisona“ autorica je nastojala oslikati promijenu svijesti o pojmu „kvalitete“ kad su TV serije u pitanju, ali i pojasniti utjecaje koje su britanska, ali i još neke europske produkcije, imale na ove, širom poznate i s pravom kultne, serije.

Pitanje autora i autorstva suvremenih serija, kao i pojava domaćih serija koje slijede poučak navedenih, također je dotaknuto u razgovoru s autoricom. Nažalost, iako zanimljiva tema, prenapučenost događanjima povodom „Noći knjige“ učinila je svoje po pitanju posjećenosti samog predstavljanja, a moram primijetiti kako je šteta što niti autorica, niti izdavač nisu omogućili kupnju knjige posjetiteljima koji su bili prisutni.

Zapravo, stekao sam dojam da je razgovor, uz sve napore moderatora Luke Kvesića, ipak bio donekle nepripremljen od strane same autorice, naročito po pitanju razlaganja tematike za ljude koji nisu gledali neku od obrađivanih serija. Nedostajao je nekakav uvod koji bi pojasnio odabir baš tih serija, bez doticanja općih mjesta radnje.

Knjižnica "Medveščak" - 21. travanj 2017., Autor: Movieland
Na pitanje koje smo u ime „Movielanda“ pitali autoricu, o tome kako na budućnost TV serija utječe pojava „video-on-demand“ servisa poput Netflixa, zbog njihove prakse izbacivanja čitave sezone odjednom, odnosno koliko autorima olakšava saznanje da seriju mogu pisati kao zaokružen koncept, Kovačević je dala prilično općenit odgovor kako je „već „Žica“ primjer takvog pisanja“, te se stekao dojam da takva praksa i nije nešto naročito revolucionarno.

Bez obzira na sve to, knjiga „Kvalitetne TV serije – milenijsko doba ekrana“ iznimno je značajan doprinos temi koju obrađuje, a nadam se da neće ostati i jedini. Opširnija recenzija knjige uslijedit će uskoro na ovim stranicama, no na temelju dosad pročitanog mogu reći kako se radi o knjizi koju bi svaki ljubitelj serija trebao imati na polici.

Kroz nju će se upoznati s pojmom kvalitete TV serija i shvatiti da zaista živimo u „zlatnom dobu televizije“. U doba hiperprodukcije i bombardiranja novim serijama, ova knjiga može poslužiti i kao udžbenik i kao orijentir, a nadam se da ćemo u skorije vrijeme dočekati i njenu nadopunu koja će govoriti o kvalitetnim serijaliziranim komedijama.

Zainteresirani knjigu mogu pronaći u knjižarama, te na mrežnim stranicama izdavača „Jesenski-Turk“ na poveznici ispod ovog teksta:





Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar